χωρίς την ελευθερία

δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink

η μικρή όμορφη

μάτια χάντρες και τρελές χαρές κάθε φορά που σε αντικρίζει

καλότροπη και διακριτική ψυχούλα

μόνες απαιτήσεις, ένα χάδι, μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο και ένα μπισκοτάκι σαν επιδόρπιο

σαν αντάλλαγμα η απόλυτη πίστη και λατρεία καρδιάς

τέτοια στάση δύσκολα συναντάται και στα πιο νοήμονα και πολιτισμένα ανθρώπινα όντα

μετά τον σάντσο, το γλυκό μπελόνι μας άφησε χρόνους στην καρδιά του καλοκαιριού 2015 δίδοντας μαθήματα ζωής με την στάση της απέναντι στα δύσκολα

η ουρά δεν έπαψε να κουνάει μέχρι και τις τελευταίες στιγμές δείχνοντας την αγάπη και πίστη σε όσους την φρόντισαν

η απουσία δεν αναπληρώνεται αλλά οι μνήμες αθάνατες συντροφεύουν και κατευνάζουν τις ψυχές μας

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink

η λατρεμένη αξία

του Ελληνικού καφέ

αποκαλύφθηκε με το που απέκτησα εσπρεσιέρα

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink

όποιος δεν ελπίζει

δεν εξαπατάται

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink

εύλογα ερωτήματα

1) Γιατί η Γερμανία δεν δέχτηκε την τελική πρόταση Τσίπρα πριν το δημοψήφισμα ?
α) ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα ?
β) ήθελαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρώ ?

2). Οι σημερινές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις προτάσεις πριν το δημοψήφισμα είναι ευνοϊκότερες για την Ελλάδα ? δηλαδή αν οι Γερμανοί είχαν πει ΝΑΙ στις Ελληνικές προτάσεις πριν το δημοψήφισμα που δεν συμπεριλάμβαναν κούρεμα χρέους θα είχαν (οι Γερμανοί) καλύτερη συμφωνία ?

μήπως αυτό που εξελίσσεται με πρωταγωνιστικό ρόλο την τύχη ενός λαού μέλους της "Ένωσης" έχει να κάνει με το γόητρο της Γερμανίας και μόνο (τεστοστερόνη του άμυαλου και αλαζόνα ισχυρού) ?

3). Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ/Πασοκ δεν διαπραγματευόντουσαν απλά έλεγαν ΝΑΙ και υπόγραφαν τα πάντα ξεγελώντας τόσο τους Έλληνες χωρίς λειτουργικές ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις όσο και τους ξένους με ανακάτεμα αριθμών (εν γνώσει των δανειστών που στην ουσία εκεί αποσκοπούσαν, στην απόλυτη απορύθμιση της χώρας). Αν θεωρήσουμε ότι η ΝΔ/Πασοκ κυβερνούσαν ακόμη, με την λήξη του μνημονίου και την υπογραφή νέου, είμαστε σίγουροι ότι θα ήταν καλύτερο από αυτό που καταθέτει η Ελλάδα αυτές τις μέρες ?

με απλά λόγια, όταν δεν υπάρχει διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση αλλά απλή υποτέλεια ποιος διασφαλίζει την χώρα από τα αρπαχτικά ? Αν οι εταίροι δεν είναι αρπαχτικά αλλά φίλοι, μήπως θα πρέπει να παραδεχτούν την αποτυχία 5+ ετών των πολιτικών που εκβίασαν στην χώρα και να αναλάβουν επιτέλους το κόστος των ευθυνών τους ?

Οι δανειστές κατάφεραν να διχάσουν την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα κατάφερε να διχάσει την Ευρώπη δείχνοντας ότι η λογική και το δίκαιο μπορεί να σηκώσει το ανάστημα στους ισχυρούς άμυαλους. Τελικά ποιος κατάφερε περισσότερα και ποιος μπορεί να θεωρηθεί νικητής μετά από αυτή την αναμέτρηση όποια και αν είναι η έκβασή της.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ελλάδα έχει πτωχεύσει από το 2010 και απλά παίζουμε με τα νούμερα χρεώνοντας τα παιδιά μας και παραδίδοντας εθνική κυριαρχία πλούτο Δημοκρατία αξιοπρέπεια. Τα καθημερινά μας έξοδα θα αυξάνονται και τα έσοδά μας θα συρρικνώνονται είτε με ΝΔ είτε με Πασόκ είτε με Ποτάμι.

Αν γινόταν σήμερα γκάλοπ για πρόθεση ψήφου πρωθυπουργού Ελλάδας ο Τσίπρας θα ξεπερνούσε το 80% γιατί ο κόσμος βλέπει ένα άνθρωπο να πολεμάει, δεν ξέρω πόσοι προσέξατε τον έρπη άγχους που έβγαλε στο πάνω δεξί χείλος του τις μέρες του αγώνα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ελληνικός λαός τον αγαπά και είναι στο πλευρό του, το έδειξε και το ΟΧΙ, ας το χωνέψουν μερικοί που μέχρι τώρα αρνούνται να αντικρίσουν την πραγματικότητα κατάματα. Οι Ελληνικές σημαίες που σηκώθηκαν σε πλατιές σε όλο το κόσμο επικυρώνουν την επιτυχία του πολιτικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι και να κάνει η Γερμανία θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Το καλό της θα ήταν να μην φανεί στο παγκόσμιο εκδικητική στον μοναχικό της δρόμο προς την ήτα !!

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink

αποτίμηση δημοψηφίσματος

1). η απομάκρυνση Βαρουφάκη μετά από το ηχηρό γενναίο ΟΧΙ της μικρής Ελλάδας στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο. Θα μπορεί ο για πολλούς αγαπημένος Βαρουφάκης επιστημονικά να συμβουλεύει μέσα από το κοινοβούλιο χωρίς διπλωματικούς περιορισμούς !! Πολλοί νομπελίστες στο παγκόσμιο τον έχουν επιβραβεύσει για την στάση και τους αγώνες του σε αντίθεση με άλλους οικονομολόγους/υπουργούς που πέρασαν από αντίστοιχα πόστα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό !!

2). η Δημοκρατία είναι το μόνο υγιές πολίτευμα. Το δημοψήφισμα αποκαλύπτει την δύναμη της Δημοκρατίας απέναντι στους αμήχανους ατάλαντους αρχιτέκτονες της νέας τάξης πραγμάτων. Οι λαοί στο παγκόσμιο παρακολουθούν με αγωνία την Ελλάδα να γράφει για μια ακόμη φορά Ιστορία.

3). Το έγκλημα του χρέους είναι η νέα τάξη πραγμάτων για την υποδούλωση των λαών και την κατάλυση της Δημοκρατίας. Το Ελληνικό ΟΧΙ φιτίλι στο παγκόσμιο ΟΧΙ ενάντια στην Δημοκρατία.

4). NO Plan B for Europe !! Σοκαρίστηκα απροετοίμαστη η Ευρώπη της νέας τάξης πραγμάτων στον αγώνα κατά της λιτότητας με προτεστάντη την Ελλάδα !! Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν το γεωπολιτικό κομμάτι της Ελλάδας να βυθιστεί σε ένα ασταθές τριτοκοσμικό χάος. Τον χώρο της Ελλάδας τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ισχυροί της Ευρώπης τον θεωρούν ιδιοκτησία τους και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει Plan B - GRexit στην ατζέντα των ισχυρών !! Αυτό το χαρτί πρέπει ενωμένοι όλοι οι Έλληνες να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο !!

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink

ο βασιλιάς είναι γυμνός ή αλλιώς η πρωτιά της Ελλάδας

μήπως ο εξυπνότερος της παρέας τελικά είναι αυτός που εγκαταλείπει πρώτος ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα ??

χωρίς στατικές παρεμβάσεις ο αρχιτέκτονας του οικοδομήματος (Γερμανία) θα κληθεί να εγκαταλείψει τελευταίος το δημιούργημά του.

επειδή όλοι θέλουμε μια ενωμένη Ευρώπη αισιοδοξούμε την Δευτέρα μια νέα στατική μελέτη λέγοντας ΟΧΙ στο pretend & extend

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink

με θλίβουν τα ΓιεΣεράΚια

αλλά ας μαζέψω τα πάθη, φορέσω γραβάτα, πάρω το σοβαρό μου ύφος και με Αγγλικό φλέγμα προσπαθήσω να τοποθετήσω πολιτισμένα τον προβληματισμό μου:

το ΝΑΙ τι ακριβώς μας εξασφαλίζει; να σας προλάβω: ανοιχτές τράπεζες (γιατί περί αυτού πρόκειται - it's only money in our hands pockets - αν όχι για τους μετέχοντες στην συζήτηση, σε πολλούς άλλους οπαδούς του ΝΑΙ).

με το σκεπτικό αυτό αρκετοί Έλληνες προσανατολίζονται να ψηφίσουν ΝΑΙ, κατανοητό σεβαστό.

μπορεί όμως κανείς να εγγυηθεί ότι οι Τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μετά από ένα ΟΧΙ ?? και αν ανοίξουν ?? αααχχ αυτό το ΑΝ --> σωτήριο ή καταστροφικό ? ποιος είπε ότι οι κρίσιμες στρατηγικές αποφάσεις παίρνονται εύκολα με ασφάλεια και ανώδυνα ??

αν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν μετά από ένα ΟΧΙ δεν θα κρατώ κακία για το ΝΑΙ και τον αργό θάνατο που κουβαλάει (υπάρχει πάντα και η πιθανότητα του μετεωρίτη ή να έρθουν τα πάνω κάτω).

αν δεν μπορεί κάποιος όμως να εγγυηθεί πως οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μετά από ένα ΟΧΙ τότε με το ΝΑΙ καταδικάζεται το μέλλον και οι ελπίδες της Ελλάδας.

Ότι έχει κερδηθεί στην Ιστορία, έχει κερδηθεί με αγώνες.

Τι ακριβώς αγώνα περιέχει ένα ΝΑΙ σε όλα -->  γιατί το ΝΑΙ περί αυτού πρόκειται !!

Επειδή κάποιοι του ΝΑΙ δεν πείνασαν, πληρώθηκαν κανονικά έστω και μειωμένα, δεν κοιμήθηκαν σε πεζοδρόμια δεν έφαγαν από κάδους σκουπιδιών δεν ακυρώνει ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα του ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ σε όλα δεν έχουν οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας σε αυτή την κατάσταση.

Όλοι αυτοί οι ακόμη βολεμένοι μέχρι σήμερα του ΝΑΙ στην ουσία με το ΝΑΙ τους εξασφαλίζουν το ότι θα είναι οι αμέσως επόμενοι που θα ακολουθήσουν και καταλήξουν σε τέτοιες καταστάσεις !! με απλά λόγια: YOU ARE NEXT baby !!

ένας πετυχημένος επιχειρηματίας γνωρίζει ότι αν δεν πάρει κάποια ρίσκα δεν ... "επιχειρεί" αν θεωρήσουμε πως αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. δεν μιλάμε για τα ρίσκα του Σημίτη με το Ελληνικό χρηματιστήριο, και αυτός ΓιεΣεράΚι ήταν !!

το ΝΑΙ είναι σίγουρος θάνατος, αργός αλλά σίγουρος για όσους δεν διαφωνούν ότι το 1 + 1 = 2.

το ΟΧΙ είναι ίσως, ίσως να ανοίξουν οι τράπεζες, ίσως κερδίσουμε κάτι καλύτερο από τον αργό θάνατο

μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι το ΟΧΙ είναι βέβαιος θάνατος ?? το μαντείο τον Δελφών τι χρησμό θα έδινε ? ξύλινα τείχη ?

αν και μισώ τον τζόγο δεν αντέχω την θανάτωση της ελπίδας !!

σε αντίθεση με το ΝΑΙ που λειτουργεί ως τελεσίγραφο το ΟΧΙ αφήνει περιθώρια, άλλοι θα το πουν ψευδαίσθηση άλλοι ελπίδα.

Έχω την αίσθηση ότι η ελπίδα νικά !!

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink

αποκατάσταση σχέσεων δυνάμεων ισορροπιών

δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με τα κακώς κείμενα που γλαφυρά περιγράφονται γύρω από τον Δημόσιο τομέα, αλλά όμως αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος των κοινωνιών. Η ιδιωτική διαφθορά είναι ένα άλλο μέρος του προβλήματος. δεν μπορώ όμως να τα δεχτώ ως βασική αιτία των κακών που μας μαστίζουν, ούτε ότι η εξόντωσή των θεσμών που υπηρετούν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Αντίθετα τέτοιου είδους προσεγγίσεις επιδεινώνουν και συσσωρεύουν τα προβλήματα αρμονικής συνύπαρξης και ανάπτυξης των κοινωνιών.

στην δική μου κοσμοθεωρία, την οποία πιθανά κάποιες φορές να διατυπώνω όχι τόσο εύστοχα, πιστεύω πως ότι παρακάμπτει τον άνθρωπο από το κέντρο σκέψης και προβληματισμού είναι ένα καταδικασμένο σε αποτυχία μοντέλο.

η ανάγκη για εξουσία και ειρήνη ανά τους αιώνες, δυο σχετικά ασύμβατες ταυτόχρονα καταστάσεις, μας έχουν φέρει στο μοντέλο του καπιταλισμού, στο οποίο η υλική κατανάλωση λειτουργεί ως το συστατικό παραγωγής πλούτου στους ισχυρούς εξουσιαστές και ένα φόβο απειλή στέρησης αυτών των υλικών αγαθών στην τάξη που εργάζεται - παράγει - καταναλώνει ώστε να προμηθεύει τον πλούτο στην εξουσία την οποία και υπηρετεί.

ας μην λησμονούμε επίσης ότι τα αντικαταθλιπτικά και οι αυτοκτονίες είναι προϊόντα του καπιταλισμού, όχι σκληρής εργασίας στην ύπαιθρο ή χωρών του τρίτου κόσμου. Είναι προϊόντα της απόλυτης ισοπέδωσης και του τελευταίου ονείρου και ελπίδας.

Είναι ένα βασιλικό μοντέλο, το καπιταλιστικό, για όσους βρίσκονται στην εξουσία και ένας εφιάλτης για όσους είναι έξω από αυτήν. Ένα αντιστάθμισμα σε αυτή τη φρίκη και ανισότητα είναι ένα μεγάλο ποσοστό μεσαίας τάξης που δεν έχει τον πλούτο των ισχυρών εξουσιαστών αλλά ταυτόχρονα δεν βρίσκεται σε σημείο απόλυτης φτώχειας ώστε να επαναστατήσει. Το γεγονός ότι το καπιταλιστικό μοντέλο έχασε τους ανταγωνιστές του είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει και τους θεματοφύλακες του.

για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω με σαφήνεια, η μεσαία τάξη ολοένα και με μεγαλύτερους ρυθμούς εξαφανίζεται μετατρεπόμενη σε τάξη φτώχειας. Αντί οι ισχυροί εξουσιαστές λοιπόν να μεριμνήσουν ώστε να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες και την τάξη πραμάτων απαραίτητα συστατικά για την κατοχύρωση της εξουσίας τους, βλέπουμε μια απόλυτη αδυναμία να αντιδράσουν σε αυτά τα καταστρεπτικά για όλους γεγονότα. Σαν το ίδιο το σύστημα που κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο να τον υπηρετεί, να έχει αναλάβει τον έλεγχο και να μετατρέπει τον σχεδιαστή άνθρωπο σε υπηρέτη του. Ένας αυτόματος πιλότος δηλαδή που αδυνατεί να δει το βουνό στο οποίο σταθερά το αεροπλάνο πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink

Τα πάντα ρει

έλεγε ο Ηράκλειτος

έτσι μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε ελαφρώς η πρόταση της ΤΡΟΙΚΑ σε σχέση με αυτή που καλούμαστε να ψηφίσουμε αν εγκρίνουμε ή όχι την Κυριακή

και πάλι, χθες είχαμε μια ανατροπή με το ΔΝΤ να δηλώνει επίσημα στο παγκόσμιο πως το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται τουλάχιστο 30% κούρεμα

παρατηρούμε όμως εδώ και 5+ μήνες από τη μεριά των εταίρων μια χαρακτηριστική εμφανέστατη αδυναμία να σκεφτούν λογικά δημιουργικά αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν την Ένωση στο σύνολό της.

αντίθετα βλέπουμε μια ευθυνοφοβία, έλλειψη πολιτικής βούλησης και φόβο σε ότι αμφισβητεί το οφθαλμοφανές παράλογο, τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους στην προκειμένη περίπτωση.

Οπότε τι ακριβώς καλούμαστε να ψηφίσουμε την Κυριακή; Τι μήνυμα στέλνουμε στο παγκόσμιο με την ενέργεια αυτή;

Πρωταρχικά θα ήταν καλό να είναι ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στον διάλογο και την Δημοκρατία.

Δεν θα πρέπει να έχει να κάνει με τον τσαμπουκά, το θυμικό, την αντίδραση για την αντίδραση κλπ. Ούτε από την άλλη το φαινόμενο της στρουθοκαμήλου με άλογη υποταγή στο αδιάλλακτο ισχυρό.

Σε καμία περίπτωση η μια ή η άλλη επιλογή στο δημοψήφισμα δεν θα μας εξασφαλίσει άμεσα κάτι καλύτερο.

Για το λόγο αυτό θεωρώ πως το δημοψήφισμα είναι συμβολικό. Επιδεικνύει και αναδεικνύει την έννοια της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως με ένα τυφλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ θα λυθούν αυτόματα όλα τα προβλήματά της Ελλάδας μας.

Το ζητούμενο σαν Ελλάδα και Έλληνες είναι να δυναμώσουμε την διαπραγματευτική ισχύ της μικρής μας μέσα σε βαθιά προβλήματα χώρας. Ποιο σημαντικό από το ΝΑΙ ή ΟΧΙ είναι η ένωση και στήριξη του λαού προς αυτή την κατεύθυνση προσπάθεια.

Τι όμως είναι το ΝΑΙ και τι το ΟΧΙ

φοβάμαι πως το ΝΑΙ είναι ΝΑΙ στα τελεσίγραφα που στην ουσία ακυρώνουν αποδυναμώνουν την κάθε διαπραγμάτευση, την ίδια την Δημοκρατία και σε βάθος χρόνου την παραμονή μας στην Ευροζώνη.

Από την άλλη το ΝΑΙ ήταν αυτό που ακολουθούσαμε επί 5+ χρόνια και μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Μπορούμε να συνεχίσουμε την ίδια πορεία αλλά δεν θέλει και πολύ μυαλό να αναλογιστεί κανείς που με μαθηματική ακρίβεια αυτή η πορεία οδηγεί.

Το ΟΧΙ από την άλλη σημαίνει αμφισβήτηση αυτής της λογικής και προσπάθεια λογικού διαλόγου για μια συμφωνία που θα βασίζεται σε ανανεωμένες λογικές χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Είναι αλήθεια ότι η ρήξη δεν ωφελεί, αλλά από την άλλη κάποιος πρέπει να αποκαλύψει την αλήθεια πως ο Βασιλιάς τελικά είναι γυμνός, δηλαδή στην δική μας περίπτωση ότι το Ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

Τόσο καιρό ακούγαμε ότι το δημοψήφισμα είναι παράλογο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Αληθεύει, οπότε τι είναι αυτό το δημοψήφισμα;

η απάντηση είναι απλή θέλω να πιστεύω:

ΝΑΙ σημαίνει ΝΑΙ στα τελεσίγραφα την κατάλυση της Δημοκρατίας και στην τυφλή συνέχιση πολιτικών των προηγούμενων ετών που οδηγούν σε μαρασμό άρα και έξοδο από την Ευροζώνη

ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ στο μη βιώσιμο χρέος και τις αρνητικές πολιτικές που μόνο με διαπραγμάτευση μπορούν να ισχυροποιήσουν την Ελλάδα εξασφαλίζοντας και την παραμονή μας στην Ευροζώνη

Πιθανά η μετριοπάθεια να έχει νόημα όταν έχεις ένα μόνο ταγμένο εχθρό. Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής ένωσης όμως μιλάμε για πολλές διαφορετικές χώρες που καλούνται να βάλουν την λογική της μακροπρόθεσμης κοινής αλληλένδετης ευημερίας μπροστά από βραχυπρόθεσμα μικροσυμφέροντα. Επίσης οι Ευρωπαίοι πολιτικοί καλούνται να ασκήσουν πολιτική αναγκασμένοι να συγκρουστούν με ορισμένα βλαπτικά οικονομικά συμφέροντα.

Δεν παίζεται λοιπόν μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά το μέλλον όλης της ενωμένης Ευρώπης όπως πολύ σωστά τόλμησε να θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα βοηθήσει την θέση μας είναι η ενότητα στο απάνθρωπο, σε συνανθρώπους μας να οδηγούνται καθημερινά στα πεζοδρόμια και στους κάδους σκουπιδιών. Αν δεν αντιδράσουμε όλοι μαζί σε αυτές τις παράλογες πολιτικές ενωμένοι, είναι ζήτημα χρόνου να βρεθούμε και εμείς σε παρόμοιες και χειρότερες καταστάσεις !!

μαζί ενωμένοι στηρίζουμε την Ελλάδα την Δημοκρατία την αλληλεγγύη των λαών και την Ευρωπαϊκή ένωση με το κεφάλι να ατενίζει ψηλά τον ουρανό και τον ήλιο !!

Posted by alex ( Personal ) :: Permalink
1 2  Next»